Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet günlük hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim insanların günlük ha-yatlarında müzik eserlerine erişimi de çoğunlukla internet üzerinden gerçekleş-mektedir. Bu noktada gerek platformlarda gerekse internet ortamında bulunan müzik eserlerinin ne şekilde korunacağının incelenmesi kültürel gelişim için büyük önem arz etmektedir.
Çalışmamızda musikî eserlerinin dijital ortamda karşılaştığı sorunlar ile bunlara karşılık geliştirilen teknolojileri ele alarak hukukun bunlara karşı duru-şunu ortaya koymaya çalıştık. Yine müzik sektöründe uygulaması oldukça yo-ğun olan ancak öğretide pek karşılığı bulunamayan edisyon sözleşmelerini de değerlendirerek öğretiye katkı sunmaya çalıştık.
Çalışmamım her aşamasında yakın ilgi ve desteğini gördüğüm danışman hocam Doç. Dr. Kadir BAŞ’a, desteklerini esirgemeyen hocam Doç. Dr. Cahit SULUK’a, çalışırken tez yapmanın zorluğunu hissettirmeyerek desteklerini esirgemeyen MESAM Genel Sekreteri Av. Gülcan TUTKUN’a, özellikle tek-nik kısımlarda ciddi desteğini hissettiğim Selçuk KURAL’a, tezi yazarken her türlü tartışmalı durumu birlikte değerlendirme imkanı bulduğum ve bilgelikle-riyle bana destek veren birlikte mesai yürütmekten mutluluk duyduğum üstat-larım Av. Meliha AKBİLEK ve Av. Simge ÜNGÜDER’e ve son olarak hayatı-mın tümünde bana ışığıyla yol gösteren, tezimi tamamlamak konusunda beni daima teşvik eden, varlığıyla hayatımı güzelleştiren, ilk hocam, değerli annem Prof. Dr. Muallâ UYDU YÜCEL’e çok teşekkür ederim. Onlar olmasa bu ça-lışma bu haliyle olamazdı.
Hukuk ve sanat dünyasına faydası olması dileğiyle.
Yiğithan YÜCEL
İstanbul, 2024